4. lokakuuta 2014

Juoksupäiväkirja 2014

Viime vuoden maaliskuussa asetin itselleni ensimmäisen juoksuharrastukseen liittyvän tavoitteen. Otin tavoitteeksi juosta 12 viikon aikana 1000 km, mikä tarkoitti 11.9 km päivävauhtia. Tuolloin ensimmäisen viikon jälkeen jalat olivat aika jumissa, mutta jo toisella viikolla totuin kasvaneeseen kilometrimäärään. Onnistuin tavoitteessa ja juoksin yli 1000 km 12 viikossa. Kilpailuhenkisyydestä ja itsensä haastamisesta tykkäävänä asetin itselleni koko vuodeksi 2014 suhteellisen kovan tavoitteen, verrattuna juoksuhirstoriaani. Tavoitteena on juosta t'änä vuonna peräti 4500 km, mikä tarkoittaa reilun 12.3 km päivävauhtia. 

Tammikuu 345 km - 11.1 km/pv
Helmikuu 334 km - 11.9 km/pv
Maaliskuu 437 km - 14 km/pv
Huhtikuu 454 km - 15.1 km/pv
Toukokuu 430 km - 13.8 km/pv
Kesäkuu 389 km - 12,9 km/pv
Heinäkuu 436 km - 14 km/pv
Elokuu 435 km - 14 km/pv
Syyskuu 415 km - 13,8 km /pv

Alkuvuodesta juoksu ei oikein maittanut kovien pakkasjaksojen ja kipeän jalkaterän vuoksi, mutta huhtikuussa lähti sitten kirjaimellisesti käsistä. Kesä oli erittäin ihana ja nautin treenaamisesta suunnattomasti. Juoksin kesäkuukausien aikana 1260 kilometriä, mikä on huomattavasti paljon enemmän kuin osasin odottaa. Se on peräti 200 kilometriä enemmän kuin olin suunnitellut. Elokuussa kun työt jatkuivat, tajusin että joka arkipäivä tulee pyöräiltyä se 27 kilometriä vähintään, että miten jaksan juosta vuelä tuon päälle? Kuukauden päivät meni titutteluun. Kahtena ensimmäisenä viikkona olin aivan rikki ja illalla uni tuli jo kahdeksalta, mutta nyt jaksan sinnitellä reiluun yhdeksään.

Mutta miten talven kanssa? Toivon, että talvi tule ja meillä olisi luntakin jo ennen joulua, mutta ihan niin kovia pakkasjaksoja en haluaisi. Työmatkapyöräily jatkuu niin pitkälle kunnes lumi sataa maahan. Olen vakavissani myös pohtinut ostaa kuntosalijäsenyyden, voisin huonoilla ilmoilla köydä treenaamassa sisätiloissa, siellä kun ei reidet ja sormet jäädy ^^ Tarkoituksena on myös aloittaa Tammikuussa kuntosaliharjoittelu ja kesäkunto 2015 treenit, mukaan lukien maratonille valmistautuminen toden teolla.

Miten motivaati riittää? Olen itsekin pohtinut samaa ja monet sitä minulta kysyvät. Olen riippuvainen lenkin jälkeisestä hyvänolon tunteesta ja siitä adrenaliinipiikistä, jonka yleensä lähes aina saan lenkin aikana. Juoksutreenin aikana saan mietittyä paljon päässä pyöriviä juttuja, purettua stressia, helpotettua ahdistusta ja ikävää sekä treeni aika on minulle se aika päivästä, kun minua ei pysty tavoittamaan ellei joku tule minua lenkillä vastaan.

Milloin treenaan? Vapaapäivä on tavallisesti tiistaina. Aamulenkillä käyn maanantaina ja torstaina/ perjantaina ennen töitä (riippuen siitä misdä vietän viikonlopun ja kenen kanssa) ja keskiviikkona ja torstaina/ perjantaina yleensä töiden jälkeen. Viikonloppuisin käyn lenkillä asmupäivän aikana ennen päivän muuta ohjelmaa. Arkiaamulenkille lähden 5.30 ja töiden jälkeen suoritettavalle lenkille joskus 18-19.

Miten pitkiä lenkkejä juoksen? Ne vaihtelevat suuresti, suunnittelen viikon juoksutreenitvaina edellisen viikon sunnuntaina ja merkitsen kalenteriin ylös. Tällä hetkellä juoksen päivästä riippuen 8-16 kilometrin lenkkejä. Aamuisin treeni aikas on 75 min ja illalla niin paljon kun haluaa.

Ehkä tämä saa riittää nyt. Vielä on kolmisen kuukautta tätä treenivuotta jäljellä ja vielä en osaa sanoa mitä se pitää sisällään. Tsemppiä muillekin treenaajille, oli kyseessä mikä laji tahansa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti