14. toukokuuta 2016

Joka tytön runokirja

Joka tytön runokirja

Viime viikolla iski pakottava tarve lukea runoja. Etsin lukuhaluja tyydyttävää kirjaa kolmesta kirjakaupasta tuloksetta. Avasin koneen ja Googletin runokirjoja naiseudesta ja noin kymmenessä top-listauksessa tämä kirja tuli eteen: Joka tytön runokirja. Tilasin kirjan ja siitä kahden päivän päästä se tipahti postiluukusta. Ensimmäisenä ja toisena iltana ahmin molempina reilut sata sivua ja kolmantena loput viitisen kymmentä. Runokirja oli todellakin sitä mitä sen esitelytekstissä kirjan viidennellä sivulla luvattiin.

"Hyvät naiset! Tyttö ei ole sisältäsi koskaan kuollut. Näissä runoissa Sinä heität lettinauhasi metsään, riuhdot itsesi irti Äidistä ja muutut villijalkaiseksi eläimeksi! Mutta silti jäät eloon Naisen sisälle, ja pysytkin hengissä – lopun ikääsi.

Olemme etsineet runoudesta eri-ikäisten tyttöjen ja naisten ääntä. Kurotimme korvamme aina antiikkiin asti ja loikkasimme sieltä välillä taas cd-soittimen ääreen eläytyäksemme lauluun, jossa kajahtaa tämän päivän naisen ultimaatumi. Joskus äänessä on kapinallinen tyttö, joskus rempseä, jo monet nähnyt ja kokenut, pienistä piittaamaton seikkailijatar.

Rikkaaksi ja painokkaaksi paisui itsetuntoisten, naistietoisten runojen osasto. Sillä on paljonpuhuva elämänuhoinen nimi: Olen malja kaikkien naisten kunniaksi. Juuri tämän osion runot puhuvat siitä, miten nainen on itsensä kokenut niin kautta kulttuurin eri aikojen kuin läpi omien ikävuosiensa, suhteessa itseensä ja suhteessa rakkauteen, suhteessa siihen ikuiseen probleemaan, joka on hänen taivaansa ja helvettinsä: suhteessa Mieheen.

Entä se uusi Elämä, joka naisen sisältä syntyy, se pieni Hän, joka on noudettava tuskan ja kivun tuolta puolen? Äitiyden runot ovat enimmältään helliä, ja niiden tunnot ovat jaettavissa. Mutta paikoin kuuluu hurjaa huutoa ja suuria kysymyksiä: olenko minä enää minä ja kuka on se, jolla on minun nimeni!? On kysyttävä myös se kaikkein suurin kysymys: millä keinoin minusta on tälle pienelle elämänkokoiseksi turvaksi?"

Jos siis olet nainen ja etsit runokirjaa itsellesi, niin tässä se on. Ja jos olet mies tai nainen ja mietit lahjaa äidille, siskolle, tyttärelle, mummulle tai naiselle, niin tässä se on. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti