20. heinäkuuta 2015

Arkeen paluu ahdistus

Arkeen paluu ahdistus 

"Minä olen se joka kaipaa milloin missäkin malttamattomana jotakin mikä puuttuu" - Tommy Tabermann

 L herätti minut aamulla puoli kuuden aikaan. Kävin viemässä eilen äidiltä haetun ompelukoneen pakettiauton peräluukkuun, hyvästelin L:n taas uutta työviikkoa kohti ja painuin kyyneleet silmäkulmista valuen takaisin sisälle peiton alle. Ennen kun nukahdin uudelleen mietin hitusen ensi viikon maanantaita. Näin on, tänään alkoi minun viimenen lomaviikko ja päällä on pienoinen arkeen paluu ahdistus, eikä ihan mikään pieni ahdistus.


Arkeen paluu ahdistusta ei helpota yhtään se, että kesä on yli puolen välin ja lämpöisiä päiviä ei ole kovin montaa ollut Rooman matkaan lukuunottamatta. Yhteensä joku 7-10 päivää koko kesän aikana tähän mennessä. Kesä pn ollut kyllä aivan syvältä suorastaan.

Lomalla ei ole tarvinnut paljon kelloa ja kalenteria tuijotella, kun arjessa ärsyttää se aikataulutettu meneminen. Miten selättää tai ainakin vähentää arkeen paluu ahdistusta? Muutaman keinon oon keksinyt, mutta ei ne loppujen lopuksi mitään kummoisia ole.
1. L ehdotti että lähettäis vielä minilomalle, jos hän saa lomaa perjantaiksi. Se varmasti auttaisi ainakin.
2. Yksi mikä voisi kanssa auttaa on, että laitan huomisesta eteenpäin herätyskellon soittamaan puoli kuudelta. Puoli kuudelta siksi, että jos menen arkena ennen töitä urheilemaan niin kello soittaa tästä vielä tuntia aiemmin. Lomakellon siirtäminen arkikelloon tulee olemaan väsyttävää, onhan niillä kuitenkin reilut kolme tuntia eroa. Ja viimeiset kolme viikkoa olen herännyt puoli 8 ja yhdeksän välillä. Elimistö ja etenkin vatsa ei tykkää yhtään, kun kelloa mennään taas säätämään. Ehkä elimistö tottuu siihen pari viikon aikana.
3. Myös illalla nukkumaan menoa täytyisi aikaistaa parilla kolmella tunnilla, mutta onneksi mulle riittää 5-6 h yöunet niin nukkumaan menon kanssa ei sinänsä ole ongelmaa vaikka menisinkin iltaisin myöhään nukkumaan.

On arjessa ja sen rutiineissa hyvääkin.
1. Kun herään aikaisin, ehtii päivän aikana tehdä enemmän vaikka töissä käykin.
2. Arkena saan kulutettua energiani paremmin kuin lomalla, jolloin olen iltaisin väsyneempi.
3. Rakastan arkiaamujen rutiinejani vaikka aikaisin nousenkin. Aamukahvi, blogien lukeminen ja juoksulenkki tai kuntosali on vaan niin parasta.
4. Arkena työmatkapyöräily, jota kutsun ajatuspyöräilyksi on nykyisin aamuisen juoksulenkin tai kuntosalin ohella yksi henkirei'istäni. Silloin kuuntelen valikoituja kappaleita Spotifysta ja mietin asioita, se on minulle täysin muista ihmisistä riippumatonta aikaa. Työmatkapyöräilyä tulee päivittäin 19 kilometriä eli noin 60min. Työmatkalla on suuntaansa vain yhdet liikennevalot ja suurimman osan matkaa saa polkea luonnon helmassa tai metsäalueilla, siksi matkalla ehtii uppoutua omiin maailmoihinsa kun ei tarvitse kokoaika pysähdellä tai väistellä muita ihmisiä.

Oli miten oli! Vinkkejä otetaan vastaan, miten lievittää ja vähentää arkeen paluu ahdistusta. Nyt vielä tämä viikko lomaa, täällä Tampereella on puolipilviostä ja mittarissa pian parikymmentä. Aion olla täällä to-pe asti ja sit suunnata Helsinkiin. Äsken keitin viitisen litraa hernekeittoa ja pian lähden erittäin myöhäiselle aamulenkille. Eilisen vapaapäivän myötä virtaa on eilisenkin edestä ja on odotettavissa hyvä fiiliksinen lenkki. Mukavaa viikon alkua kaikille lomalaisille ja työläisille! ^^ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti