14. marraskuuta 2016

DIY: Uudet kynttilät vanhoista kynttilän jämistä


Ostin halpoja kynttilöitä Ikeasta ja niistä jäi sydänlangan palamisen jälkeen isoja paloja kynttilämassaa. Niimpä päätin kokeilla valaa ylijääneestä massasta uusia kynttilöitä lasipurkkeihin.


Tarvikkeet
lasipurkkeja 
kynttilän jämiä
sydänlankaa: lanka tulee valita sen mukaan minkä kokoisia kynttilöitä on tarkoitus tehdä. Käyttämäni sydänlanka on tarkoitettu max. 6cm halkaisijaltaan oleville kynttilöille. // Sinelli 3m kerä paksu 3€. 
vanha kattila
grillitikku sekoitustikuksi
tops-puikkoja

Valmistelut
1. Solmi sydänlangan pää tops-puikon keskelle kiinni suoran lopputuloksen saamiseksi ja leikkaa sydänlanka lasipurkin syvyyden mukaan oikeaan mittaan.

2. Sulata kattilassa pieni määrä kynttilämassaa nestemäiseksi miedolla lämmöllä (3, liesi jossa asteikko 0-6) ja kasta sydänlanka massaan. Massa kyllästyttää ja jämäköittää langan suoraksi. Sammuta liesi.


3. Aseta sydänlanka kuivumaan keskelle lasipurkin suuta ja teippaa tops-puikon päät tarvittaessa teipillä lasipurkkin kiinni, jotta tikku ei pyöri massaa valettaessa. 

Massan valaminen
4. Laita liesi uudestaan 3:lle ja lisää kynttilämassaa kattilaan. Sopivaa määrää on hankala arvioida, mutta testaamalla selviää paljonko sulaa massaa lasipurkkiin mahtuu. ÄLÄ JÄTÄ MASSAA KOSKAAN VAHTIMATTA. Sekoittele silloin tällöin grillitikulla.

5. Kun massa on sulanut, nosta kattila pois liedeltä ja sammuta liesi. Poista massasta mahdolliset roskat (noki, sydänlangan jämät).


6. Kaada valmis massa lasipurkkiin varovasti. Kaadettuani vihreän massan lasipurkkiin, huomasin massaa olevan liian vähän ja sulatin vielä kolme violettia kynttilää ja kaadoin myös violetin massan samaan lasipurkkiin.


Jäähdytys 
7. Jäähdytä lasipurkkia aluksi tiskialtaassa kylmässä vedessä kunnes massa on jähmettynyt riittävästi. Siirrä lasipurkki tämän jälkeen joko ulos tai pakkaseen jähmettymään loppuun. Itse jäähdytin lasipurkkia aluksi tunnin tiskialtaassa, jonka aikana massa jähmettyi suhteellisen paljon. Tämän jälkeen vein lasipurkin parvekkeelle ja hain sen sieltä seuraavana aamuna.

Kynttilästä ei tullut kuitenkaan tumman ruskeaa vaan tällainen heleä vaalea mintunvihreä.


Tämä on vain yksi useista tavoista valmistaa kynttilöitä. Seuraavalla kerralla kokeilen valaa kynttilöitä vanhaan shampoopurkkiin ja maitotölkkiin. Shampoopurkki ja maitotölkki leikataan auki kovettumisen jälkeen. Valuastiaksi soveltuu mikä tahansa kynttilämassan kuumuutta kestävä astia. Laipurkki on turvallisin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti